“1612”, “Sirena” i “Duh” u okviru vikenda ruskog filma na RTS-u

Na Prvom programu RTS-a ovaj vikend biće posvećen ruskoj kinematografiji, tako da će pored treće i četvrte epizode serije “Šerlok Holms”, biti prikazana ostvarenja “Belo sunce pustinje”, “1612”, “Indigo”, “Dnevna straža”, “Duh” i “Rusalka”.

1612 (2007) – Ruski film iz 2007. godine o Smutnim vremenima i o ratu Poljsko-Litvanskog saveza protiv Rusije (1605-1618). Režirao ga je Vladimir Hotinenko, a producent je Nikita Mihalkov.

Radnja se odvija u Rusiji tokom Smutnih vremena, perioda građanskih nemira, gladi i stranih invazija koje je usledilo nakon pada dinastije Rurik, koja je vladala Rusijom od 862. do 1598. godine.

Protagonista, Andrej bio je kao dečak sluga na dvoru cara Borisa Godunova, gde je postao svedok ubistva carske porodice po nalogu zaverenika.

Andrej je prodat u roblje. Nakon sedam godina, kupuje ga španski plaćenik, Alvaro Borha koji se bori na strani poljske vojske. Njihovu četu napadnu razbojnici, a Alvaro gine. Andrej i njegov drug Kostka znaju da se sluge bez gospodara smatraju beguncima i da će biti obešeni. Andrej oblači garderobu svog mrtvog gospodara, prisvaja njegovo ime i pretvara se da je španski vitez.

Ostvarenje reditelja Vladimira Hotinenka, biće prikazano 22. avgusta u 21 čas

 

Duh (Domovoy, 2008) – Romanopisac se bori sa stvaralačkom krizom i sopas nalazi u ubici, čija mu životna priča pomaže da povrati inspiraciju i pronađe put do čitalaca. Međutim, nije svestan da će preuzeti i krivicu za ubistvo…

U glavnim ulogama: Konstantin Habinski, Vladimir Maškov, Čulpan Hamatova…

Ostvarenje čiju režiju potpisuje Karen Oganjišn, biće prikazano 23. avgusta u 23 časa.

 

Rusalka (Rusalka, 2007) – Film Ane Melikjan bio je kandidovan za Oskara Američke filmske akademije.

Ostvarenje Rusalka je interesantna i romantična priča o neobičnoj devojci Alisi, koja je odrasla u jednom zabačenom gradiću pored mora.

Slobodno vreme Alisa provodi maštajući o karijeri balerine i istinskoj ljubavi, a u toku odrastanja otkriva jedinstvenu i neobičnu sposobnost da ostvaruje svoje želje. Životni put je dalje vodi u Moskvu, tamo gde se želje ostvaruju, ili…

Film u kome glavne uloge tumače Marija Šalajeva, Evgenji Čiganov, Marija Sokova, biće prikazan 24. avgusta.